Meer zekerheid met een interim opdracht

Ben jij al bekend met een interim opdracht? Als zelfstandig ondernemer hoef je namelijk niet alleen vanuit jouw eigen kantoor aan de slag te gaan. Als interim ga je tijdelijk binnen een bedrijf werken, waar jouw specialisme nodig is om het bedrijf te kunnen verbeteren. Werkgevers willen hier vaak geen vaste krachten voor aannemen, omdat dit op de lange termijn veel geld gaat kosten en meer administratie met zich meebrengt. Alleen moet jij als ondernemer nog wel weten wat jou te wachten staat. Onderstaande informatie zet hiervoor een aantal zaken op een rij. 

Met een interim opdracht nieuwe inzichten 

Een interim opdracht zorgt ervoor dat jij een aantal maanden bij een bedrijf gaat meedraaien. Hierbij kan het zijn om de werkzaamheden over te nemen of advies te geven. Een bedrijf hoeft hiervoor geen vast personeel aan te nemen en jij kunt vaak door middel van jouw advies nog veranderingen aanbrengen binnen het bedrijf. Dit kan op de lange termijn voor het bedrijf ook weer nieuwe voordelen met zich meebrengen, omdat de tunnelvisie verdwijnt waar de meeste werknemers in zitten die al voor langere tijd op de werkvloer te vinden zijn. Jij brengt dus nieuwe inzichten met je mee. 

Financiële zekerheid in het verschiet 

Iedere interim opdracht kan een bepaald specialisme met zich meebrengen. De kans van slagen bij de werkzaamheden is namelijk groter als de juiste expertise op de werkvloer te vinden is. Het is dan vaak voordeliger om iemand tijdelijk in te schakelen en de inzichten op een later moment via anderen te laten gebruiken. Voor jou als ondernemer is het voornamelijk een extra inkomstenbron. Vaak bepaal je namelijk zelf wat je voor jouw werkzaamheden gaat vragen en je kunt er tegelijkertijd ook nog over onderhandelen indien nodig. Bedrijven zijn namelijk bereid om voor jouw kennis te betalen. 

Enkele kleine nadelen op een rij 

Bij een interim opdracht moet je er echter wel rekening mee houden dat deze financiële zekerheid maar van tijdelijke aard is. Je bent immers maar relatief kort binnen het bedrijf en kunt hierdoor ook achter de feiten aanlopen. Het is soms ook aanpoten op de werkvloer. Het bedrijf schakelt jouw kennis niet voor niets in, waardoor er vaak ook veel achterstallig werk in te halen is. Uiteraard moet je ook alle extra kosten, zoals pensioen, verzekeringen en jouw reiskosten, zelf nog regelen. Dit blijft namelijk hetzelfde als freelancer binnen het bedrijf. 

Goed voorbereiden op de sollicitatie 

Als jij denkt dat een interim opdracht bij jou gaat passen, dan kun je gaan kijken binnen de vacaturebanken of er een geschikte opdracht te vinden is. Hiervoor selecteer je op jouw vakgebied en specialisatie, waarna je de vacatures met elkaar gaat vergelijken. Het is dan aan jou om een goede sollicitatiebrief te schrijven en jouw CV op orde te krijgen. Op deze manier zul je indruk maken op het bedrijf en uitgenodigd worden om jouw kennis over te brengen op de werkvloer. Goed voorbereid aan de slag gaan is daarom wel een vereiste.