Moet ik belasting betalen bij het verhuren van m’n huis?

Zoals er voor zovele dingen regeltjes bestaan, bestaan er ook regeltjes wat betreft het verhuren van je eigen huis. Want het zou zo maar even kunnen dat je belasting moet betalen voor het verhuren van je huis. Het hoe en wat van deze belastingen voor de verhuur van een woning zijn afhankelijk van de situatie zelf. Zo bestaan er verschillende regels voor het tijdelijke verhuren van je eigen woning, een deel van je woning of je tweede woning.

Belasting op huis

Heb je een woning waarvan je bijvoorbeeld 1 kamer verhuurt, maar waar je zelf ook nog in woont dan bestaat de kans dat je de inkomsten van de verhuur niet moet opgeven. Hiervoor moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen zoals onder een bepaalde jaarlijkse huurinkomst blijven, de kamer met inboedel verhuren en zowel huurder als verhuurder moeten in dezelfde gemeente zijn ingeschreven. Bovendien mag het niet om een verhuur van korte duur, zoals voor een vakantie, gaan. Voldoe je niet aan de voorwaarden dan zal een deel moeten ingebracht worden.

Bij het verhuren van een 2de woning moet de 2de woning als vermogen worden opgegeven in de zogenaamde box 3. Je betaalt dan een belasting over je vermogen. Beslis je om deze tweede woning ook te verhuren dan moeten deze inkomsten wel opgegeven worden. Extra belasting op je huurinkomsten betaal je dus niet.

Huurinkomsten opgeven

Bij jouw woning verhuur, ofwel van je eigen woning moet 70% van de huurinkomsten opgegeven worden. Een voorbeeld is een persoon die tijdens zijn vakantie in het buitenland de eigen woning verhuurt aan vakantiegangers in Nederland. Van de inkomsten verworven uit de huur mogen wel onkosten die betrekking hebben op de verhuur afgetrokken worden. Het gaat in dit geval om energiekosten, de kosten van de verhuuradvertentie, schoonmaakkosten,…