Alles wat je moet weten over een erfenis

Een onderwerp waar je het misschien liever niet over hebt, maar wat wel een belangrijk onderwerp is om over na te denken. Iedereen heeft de mogelijkheid een testament op te laten stellen. Hierin staat precies vermeld wie wat en hoe veel krijgt wanneer je komt te overlijden. Regel je dit niet zelf? Dan wordt er een rechter bij gehaald die alles wat je bezit verdeeld over je familieleden. In veel gevallen ontstaan er langdurige processen, omdat veel mensen het niet eens zijn met de besluiten die zijn genomen. Hoe kun je dit het beste regelen en zo een proces voorkomen?

Wat zit er allemaal in een erfenis?

Waar je aan kunt denken bij een erfenis is zijn onder andere het erfrecht en het kindsdeel. Wat dit inhoudt? Met erfrecht wordt bedoeld dat de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner financieel beter verzorgd achterblijft. Het kindsdeel is het gedeelte wat je kinderen overhouden. Heb je nog geen kinderen en weet je nog niet zeker of je kinderen wilt? Dan kun je het testament altijd later nog aanpassen. Ook is het mogelijk het erfrecht aan te passen mocht je uit elkaar gaan. Wanneer je getrouwd bent staat dit wel vooraf al vastgesteld.

Problemen bij een erfenis

 Zoals eerder benoemd komt het vaak voor dat er familieruzies ontstaan bij het verdelen van de erfenis. Dit komt vaker voor bij grote families en wanneer er onverwachte keuzes worden gemaakt. In dit geval wordt er vrijwel altijd een rechter ingehuurd die het testament opnieuw doorneemt of de keuzes opnieuw analyseert en doorgeeft aan je familie. Heb je zelf te maken met een proces waarin het niet verloopt zoals je had gehoopt? Lees je dan goed in wat je rechten zijn en wat je niet kan veranderen. Zo weet je precies wat je mogelijkheden zijn.