Domotica systeem kiezen

Domotica is tegenwoordig niet meer de ver-van-ons-bed-show. Terwijl het een tiental jaar geleden nog als een futuristische technologie in kinderschoenen werd beschouwd, heeft de trein der technologie de afgelopen jaren niet stilgestaan en is domotica toegankelijker, goedkoper en veelzijdiger dan ooit tevoren. De kans is zelfs groot dat je zonder het te weten zelf al een of andere vorm van domotica in huis hebt gehaald. Omdat het nog enigszins een onbekende wereld is, laten we graag ons licht schijnen over het kiezen van het beste domotica systeem.

Denk na over de toekomst

Domotica is een vorm van technologie die je heel eenvoudig kunt houden, maar waar je ook heel ver in kunt gaan. Van enkel het bedienen van je lampen tot het automatisch aan- en uit schakelen van verwarming, de vaatwasser, televisie,… de mogelijkheden vandaag de dag zijn grenzeloos. Het is bij het kiezen van een domotica systeem dan ook belangrijk om na te denken over de toekomst. Hoe zie jij je woning 10 jaar later? Je zou nu misschien voor een starterspakket domotica systeem kiezen met slechts twee lampen, maar wilt in de toekomst wel je huis verder moderniseren. Zorg er dan ook voor dat je domotica met uitbreidingsmogelijkheden kiest. En nu we het toch over die uitbreidingsmogelijkheden hebben, dan is het ook tijd om te kiezen tussen open en gesloten systemen.

Open en gesloten systemen

Op de markt van domotica zijn er zogenaamde open en gesloten systemen. Persoonlijk hebben wij een sterke voorkeur voor open systemen. Neem nu bijvoorbeeld Philips Hue domotica; een perfect open systeem voorbeeld. Hierbij kan je niet alleen slimme lampen van Philips op het systeem aansluiten, maar werken slimme lampen van Ikea even goed. Bij een gesloten systeem hang je vast aan de mogelijkheden van een bepaalde fabrikant. In bepaalde gevallen kan dit voldoende en wenselijk zijn, maar in de meeste gevallen lijkt ons een open domotica systeem toch interessanter.