Hoe bewaar je haardhout?

Het is koud en u wilt graag de kachel aansteken… Helaas brandt het haardhout totaal niet omdat het te nat of verschimmeld is. Vervelend! De kwaliteit van uw brandhout wordt bepaald door het soort hout, maar ook door de manier van opslaan. Door het op een juiste manier op te slaan, voorkomt u nat of vochtig hout en schimmel. Hoe u dat het beste kunt doen leest u hieronder.

Haardhout bewaren in de buitenlucht

De meeste mensen bewaren hun haardhout in de buitenlucht. Dit kan prima, mits de opslag aan een aantal voorwaarden voldoet. Vaak is het zelfs beter voor het hout om opgeslagen te worden in de buitenlucht, dan binnen. Hout droogt het best onder invloed van natuurlijke krachten zoals zon en wind. Kies voor het opslaan van hout een overdekte plek, bijvoorbeeld een overkapping in uw tuin. Hierdoor krijgt de wind voldoende gelegenheid om door het haardhout heen te waaien, waardoor de brandstof voor uw kachel goed droog blijft.

Binnen opslaan

Een andere geschikte plek om haardhout op te slaan is binnen. Denk aan de garage of een bijkeuken. Een garage is warm genoeg en vaak redelijk geïsoleerd. Deze isolatie is belangrijk omdat het haardhout niet te vochtig mag worden. Gebeurt dit wel dan zal het materiaal niet meer goed branden. Hoeveel het misschien beter lijkt om hout binnen op te slaan is dit niet altijd het geval. Is het vochtigsheidspercentage in uw garage hoger dan 20%? Sla het hout dan niet daar op, dan is buiten een betere plek.

Boven de grond

Sla haardhout altijd 10 centimeter boven de grond op. Zo krijgt vocht veel minder kans om in het hout te trekken. Om haardhout droog te bewaren kun je een paar balken of pallets onder de houtstapel plaatsen. Let op! Gebruik hier geen stenen of zand voor. 

Opslaan van pellets

Er zijn meerdere soorten haardhout voor kachels en openhaarden, maar ook voor pelletkachels. Het goed opslaan van pellets is ook van belang voor de beste verbranding en het hoogste rendement. Voor het opslaan van pellets geldt eigenlijk hetzelfde als voor haardhout. Sla het overkapt op: binnen of buiten.

Conclusie

We vatten graag nog even de belangrijkste tips voor u samen:

  • Sla uw haardhout of pellets op onder een overkapt plekje, het liefst buiten. Binnen mag ook, maar heeft niet de voorkeur. Dit in verband met de wind.
  • Bewaar het hoog en droog boven de grond, het liefst zo’n 10 centimeter.
  • Leg de open kant niet naar het zuidwesten. Hieruit valt namelijk de meeste regen.
  • Stapel het haardhout in de breedte in plaats van in de diepte. Op deze manier komt er minder vocht bij en bereikt de wind het hout beter.